Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Βιογραφίες, Παρουσιάσεις - «Ο Κήρυκας της Αίγινας»







«Ο Κήρυκας της Αίγινας»
Η επανέκδοση του ιστορικού περιοδικού από τον κ. Νεκτάριο Κουκούλη



Κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων στα βιβλιοπωλεία της Αίγινας το ιστορικό περιοδικό του Ι. Β. Λυκούρη, «Ο Κήρυκας της Αίγινας», με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού κ. Νεκτάριου Κουκούλη, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του εγχειρήματος αυτού.
«Ο Κήρυκας» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 1947 ως «Μηνιαίον όργανον των απανταχού Αιγινιτών» και στα φύλλα του φιλοξενήθηκαν σπουδαία ιστορικά και επιστημονικά άρθρα για την πορεία της Αίγινας δια μέσου των αιώνων, για τον πολιτισμό , τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα, τις ασχολίες, τα επαγγέλματα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το νησί στα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο. Στις σελίδες του ο απλός αναγνώστης αλλά και ερευνητής θα συναντήσει ειδήσεις και πληροφορίες ακόμα και για την καθημερινότητα των Αιγινητών αλλά και τις πληγές που άφησε η κατοχή και το πέρασμα των Γερμανών από τη νησί. Σπουδαίες είναι οι πληροφορίες για τους σφουγγαράδες της Αίγινας, το εμπόριο των σπόγγων, αλλά και τα προβλήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά του σπόγγου. Σημαντικές είναι και οι παρουσιάσεις μεγάλων ιστορικών προσώπων, ιδιαίτερα των εκκλησιαστικών μορφών που ανέδειξε το νησί αλλά και αναφορές σε ανθρώπους της καθημερινότητας.
«Ο Κήρυκας» κυκλοφόρησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1950. Στη διάρκεια των τριών ετών κυκλοφορίας εκδόθηκαν 48 τεύχη, τα οποία αποτελούν συλλεκτικό πλέον υλικό για όσους ενδιαφέρονται ζωηρά για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Μέχρι πρότινος για να διαβάσει κάποιος τον «Κήρυκα» θα έπρεπε να επισκεφτεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη ή να δανειστεί τα φύλλα του από κάποιον συλλέκτη. Αυτό μέχρι τη στιγμή που ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης πήρε την πρωτοβουλία να κυκλοφορήσει τα τεύχη του έτους 1947 σε έναν τόμο και σε αριθμημένα αντίτυπα. Το εγχείρημα του κ. Κουκούλη στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Πολλοί Αιγινήτες και όχι μόνο έσπευσαν να εξασφαλίσουν τον πρώτο τόμο του «Κήρυκα», ο οποίος διαθέτει ένα πολύτιμο γλωσσάρι – ευρετήριο αλλά εμπλουτίζεται και από σπάνιες φωτογραφίες του 1947.
Η επιτυχία της επανέκδοσης δίνει φτερά στην εκδοτική προσπάθεια του κ. Κουκούλη, από τον οποίο γρήγορα προσδοκούμε και την έκδοση των υπόλοιπων τόμων. Αξίζει συγχαρητηρίων και επαίνων η προσπάθεια αυτή που πρέπει να στηριχθεί από όλους τους πνευματικούς φορείς του νησιού.

Του Γιώργου Μπήτρου.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του Συγγραφέα

Ο Νεκτάριος Κουκούλης του Γεωργίου, έχει γεννηθεί και ζει με την οικογένειά του στην Αίγινα. Είναι Δάσκαλος και Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας. Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην «Πληροφορική στην Εκπαίδευση» (M.ed.) Έχει επιμορφωθεί σε θέματα Οργάνωσης - Διοίκησης, Αγωγής Υγείας, Ένταξης παιδιών με προβλήματα στη Γενική Εκπαίδευση και κοινωνικής χρήσης του Διαδικτύου (Internet). Συνεργάτης του Παιδ. Ινστιτούτου και του ΠΤΔΕ Αθηνών σε θέματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και επιμορφωτής ενηλίκων στον τομέα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και Νέων Τεχνολογιών. Ασχολείται εξειδικευμένα με την εφαρμογή καινοτομιών και ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τις ΤΠΕ στη σχολική πράξη, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και δίκτυα σχολείων (εκπαιδευτικά προγράμματα ΟΔΥΣΣΕΑΣ – ΟΙΚΑΔΕ). Μέλος επιστημονικών και πολιτιστικών ενώσεων. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής ή μέλος οργανωτικής επιτροπής σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Παράλληλα, είναι συγγραφέας, συλλέκτης - ερευνητής και αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο της Αίγινας και σε επιστημονικά περιοδικά με θέματα επιστημονικών καινοτομιών, έρευνας και τοπικής ιστορίας. Είναι, επίσης, στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στέλεχος κοινωνικών φορέων της Αίγινας και τακτικό μέλος πανελλήνιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών ενώσεων.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

n ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ: ΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, εκδ. ιδίου, Αίγινα, 2002.
n Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΓΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ, εκδ. ιδίου, Αίγινα, 2006
n ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ: Θεωρία και πρακτική εφαρμογή στο 1ο Δημ. Σχολείο Αίγινας, εκδ. ιδίου, Αίγινα, 2007.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

n ΕΜΠΝΕΥΣΗ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ «INSPIRATION» ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, (έκδοση αποτελεσμάτων έρευνας), αυτοέκδοση, Αθήνα, 2005.
n ΚΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ – ΑΧΤΙΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ (εκπαιδευτικό λογισμικό διαθεματικού χαρακτήρα, για παιδιά Δ΄- Ε’ τάξεων Δημοτικού Σχολείου), Αθήνα, 2005.
n ΤΟ ΤΡΕΛΟΒΑΠΟΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ (εκπαιδευτικό λογισμικό Μαθηματικών, για παιδιά Ε’ – Στ’ τάξεων Δημοτικού Σχολείου), Αθήνα, 2007.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ για την προβολή αυτής της επίπονης προσπάθειας, που έμμεσα έχει σχέση και με τη Κυψέλη. Μακάρι να βρεθούν μιμητές και να αναδειχθεί η τοπική μας ιστορία, που είναι τόσο πλούσια και πρέπει να γίνει γνωστή στη νεολαία και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Τέλος, σας συγχαίρω για όλες σας τις πρωτοβουλίες.